Select Page

Een vies woord

Op tafel feminisme

Feminisme… voor sommigen is het een ongelooflijk vies woord. Als in, klinkt als: een groep ‘manwijven’ die tegen alles en iedereen is en hysterisch slogans loopt te roepen.” Niet mijn idee, maar wel een idee dat door de meeste mannen en vrouwen met de term feminisme wordt geassocieerd.

En dat terwijl het enkel en alleen gaat om rechten, mensenrechten. Het recht om gehoord, gezien en gerespecteerd te worden om er maar enkele te noemen.

De onderzoeken liegen niet

Landen waar vrouwen een actieve rol spelen in de economie, zijn rijker en hebben een stabieler economisch klimaat. Logisch, want die economieën hoeven niet te draaien op maar de helft van de bevolking.

Dat heeft dan uiteraard ook een positieve invloed op levens, gezinnen en gemeenschappen.

 

 

Op Tafel

Als vrouwen het goed hebben, heeft iedereen het goed

Kinderen van moeders die zichzelf konden ontwikkelen en ontplooien, doen het beter dan kinderen van moeders die onderdrukt werden of geen onderwijs konden genieten.

Voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan noemt empowerment van vrouwen zelfs het doeltreffendste instrument voor ontwikkeling.

Als vrouwen op het land toegang zouden hebben tot dezelfde middelen als mannen, zou de landbouwproductie in ontwikkelingslanden met tweeënhalf tot vier procent stijgen. Hierdoor zouden 150 miljoen mensen geen honger meer hoeven lijden.”

Een gedacht om vast te houden ook na  Internationale Vrouwendag.

 

 

Op Tafel

De missie van Op Tafel

 

 

Het is dan ook de missie van Op Tafel om vrouwen die onderdrukt worden een stem te geven. Om hen te empoweren en om een taboe op tafel te gooien.

Het taboe dat met een plof op tafel gegooid wordt, is ‘vrouwelijke genitale verminking’ ofwel ‘vrouwenbesnijdenis’.

Je hoort er alles over in de Op Tafel Podcast.

De volledige opbrengst van de verkoop van de Op Tafel bijzettafelcollectie en de vrije giften wordt integraal doorgestort naar een goed doel dat

 

  • de strijd aangaat tegen ‘vrouwenbesnijdenis’,
  • slachtoffers opvangt en
  • meisjes empowert door hen naar school te laten gaan.

 

Zo kunnen zij zichzelf ontwikkelen en  uitgroeien tot zelfstandige en krachtige vrouwen die gerespecteerd worden en hun steentje kunnen en mogen bijdragen in de maatschappij waar uiteindelijk iedereen beter van wordt.

 

Op Tafel

Want als vrouwen het goed hebben, dan heeft iedereen het goed.