Select Page

Aflevering 3

Het succes van sensibiliseringscampagnes in de strijd tegen vrouwenbesnijdenis. – Vervolggesprek met Anneke Vercoutere, gynaecoloog en oprichtster van Aniké vzw.

Op Tafel Podcast aflevering 3

Stel je voor een oudere vrouw die niet zo goed te been is, die zo gedecideerd is dat ze extra vroeg opstaat om zo maar eventjes 7 km te wandelen, gewapend met een stel foto’s onder haar armen. Stel je voor dat je het je moeder of oma is. Als ze dat doet, dan is het duidelijk dat ze op missie is.

Dat is precies wat er gebeurde in een klein dorpje in Guinée. Eén van de oudere vrouwen uit het dorp hoorde er het gerucht dat een arts van de medische post 7 km verderop meisjes besneed. Zelf was ze ook ooit besneden, maar dankzij de uitgekiende acties van vzw Aniké (opgericht door de Belgische gynaecoloog Anneke Vercoutere) zag de vrouw in dat genitale verminking bij meisjes moet stoppen. Ze wist precies waarom en dat wou ze die arts eens even duidelijk gaan vertellen.

De arts die volledig van z’n melk was door de vastberadenheid en de kennis van de vrouw, die meer onderlegd leek te zijn dan hij, belde diezelfde dag nog met Anneke Vercoutere om te vragen of ook hij toegang kon krijgen tot die kennis.

En dat, is de kracht van sensibiliseringscampagnes in de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking.

In de  derde aflevering  van de Op Tafel Podcast, vertelt Anneke over de vzw Aniké die ze oprichtte in Guinée. Waarom ze dit deed en welke vruchten deze al afwierp. Want de strijd tegen vrouwenbesnijdenis is lang en uitputtend, maar af en toe komen verhalen bovendrijven waar je helemaal warm van wordt.

Meer weten over Aniké vzw? Surf dan naar www.anike.be